Tuesday, March 22, 2011

Chanteq berHIJAB

chanteq hijab is a place for hijab lover...

saya nak cuba nasib untuk lucky draw ni..seriously jarang bertuah..harap-harap lah kali ni bertuah..dapat tudung cantik-cantik dari chanteq hijab...
(TUDUNG KAT CHANTEQ HIJAB MMG CHANTEQ2....)
saya attached gambar ni yer:
 

kat sini saya amik peluang untuk kongsi ilmu...
HIKMAH BERHIJAB/BERTUDUNG/BERJILBAB:
1. Sebagai lambang wanita beriman dan bertaqwa :
  • Wanita yang sentiasa beriman dan taat,pasti akan mengikut perintah Allah dan RasulNya serta meninggalkan perkara yang dilarang dalam Islam.
Maka,renungi ayat berikut :
“Orang-orang munafik lelaki dan perempuan sebahagian dengan sebahagian yang lain adalah sama,mereka menyuruh membuat yang mungkar dan melarang berbuat yang makruf dan mereka mengenggamkan tangannya (kikir).Mereka telah lupa kepada Allah,maka Allah melupakan mereka.Sesungguhnya orang-orang munafik itu adalah orang-orang yang fasiq”


2. Mampu mengelakkan gangguan orang yang berhati jahat :
  • Andainya seorang lelaki dihidangkan dengan satu “show” yang menayangkan wanita dalam keadaan amat seksi, sudah tentu nafsu syahwat si lelaki akan terangsang sekaligus mencetuskan satu niat jahat untuk “mendapatkan” wanita itu atau wanita lain seumpamanya bagi tujuan memuaskan nafsunya.
  • Tapi berbeza pula jika diperlihatkan wanita solehah yang sentiasa menjaga adab muslimah iaitu lengkap berjilbab.
  • Pasti sejuk mata memandang dan terdetik rasa keinsafan (malu) dalam diri si lelaki.Begitulah hakikatnya peranan jilbab mampu mencegah hati-hati manusia yang berniat jahat.

Dalam ayat lain,Allah menyatakan perihal sama tetapi memberi focus keoada suara wanita

“Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga keinginan orang yang ada perasaan dalam hatinya (berhati jahat)"


3. Membezakan wanita itu muslim atau non-muslim :
  • Berdasarkan tafsir Ibn Katsir, jilbab membezakan di antara wanita hamba dengan wanita yang merdeka dimana orang yang merdeka wajib bertudung.
  • Manakala dalam tafsiran yang lain, dinyatakan bahawa pemakaian tudung dan penutupan aurat melambangkan dia adalah wanita yang bertamadun kerana tahu menjaga kehormatannya.
  • Wanita Muslimah adalah wanita yang bertamadun.

4. Jilbab mampu menghalang penyakit kulit :
  • Menurut kajian saintifik terkini membuktikan bahawa kulit wanita lebih sensitif berbanding kulit lelaki.
  • Maka, kulit wanita memerlukan sistem penjagaan yang lebih rapi dan baik berbanding kulit lelaki
  • Persekitaran kita kini begitu bahaya kerana terdedah kepada pelbagai jenis pencemaran.
  • Contohnya, udara kita dipenuhi dengan pelbagai jenis asap dan debu ( dangerous particles) ditambah pula dengan pencemaran cahaya serta radioaktif.
  • Pencemaran cahaya berpunca dari penipisan lapisan ozon (light filteration) yang semakin ketara, lalu sinar matahari yang berbahaya mudah terlepas ke permukaan bumi mengakibatkan gagal ditapis oleh ozon.
  • Maka, alternative terbaik untuk mengawal semua jenis pencemaran ini tentunya berpakaian baik iaitu mampu menutupi semua bahagian badan yang sensitif.
  • Ia sekaligus menunjukkan hikmah wanita diwajibkan memakai jilbab.
  • Ia sungguh relevan pada hari ini yang begitu berbahaya kepada organ kulit kita,terutama wanita yang lebih jauh sensitif terhadap kesan pencemaran tersebut.
  • Tanpa perlu berbelanja mahal untuk bahan-bahan kimia penjagaan kulit yang belum tentu terjamin kebaikannya dan mungkin ada kesan jangka panjang,maka pakailah pakaian yang menutup aurat.

::the way hijab cover ur life...top to toe::

4 comments:

  1. byk maksud tersirat di sebalik gambar itu.. hehe

    ReplyDelete
  2. betul tu.. kan manis dan sopan orang tengok :)

    Artis Kembar

    ReplyDelete
  3. HAA: apa yg tersirat dalam minda kau agaknya ye?

    ReplyDelete