Wednesday, February 2, 2011

dilemma anak sulung

sape anak sulung sila angkat tangan...saya anak sulung..
anak sulung ni byk dilemma sebenarnya kot..meh sini saya nak cita salah satu darinya.waahhh semangat aku...

this is my final semester for my bachelor degree kan kan kan..i was thinking of doing my master degree plak. kecenderungan untuk dapat first class degree alhamdulillah, saya bley target 80% so that peluang nak sambung master tu bley la dikatakan cerah. tapi.....

1. memikirkan komitmen terhadap keluarga. mak ayah dan adik-adik. hurm....kalau lepas grad ni terus keje sure dapat tolong ibu bapak saya meningkatkan taraf hidup keluarga. nak bagi adik-adik mewah sket. ok ok...i am thankful of what am living now but then i feel exaggerate to have own money. bukan mcm sekarang ni. dalam akaun maybank, BSN dan CIMB ada kurang dari RM20. cess apakah?? sob sob

2. saya mahu kahwin..korang bila nak kahwin? tanya orang pulak. bila nak kahwin kenalah ada duit kan. takkan nak guna duit parents plak memandangkan keperluan lain lebih memerlukan. so kenelah keja kan.

3. memanglah ada kawan-kawan seangkatan ada yang dah kawen masa study. tapi saya tak segigih dorg kot.dan mungkin mereka dari keluarga yang lebih stabil. ataupun mereka lebih bertanggungjawab dari saya.  cuti seminggu ni jadi suri rumah tangga pun tak sempat usik assignment lagi. online pun jarang. i was thinking of "keja+sambung master secara separuh masa+kahwin"...wow...memang kena amik byk multivitamin mental dan fizikal kot.

hurm....sedang memikirkan dan asik memikirkan..

::the way turning over adult make an eldest being old...OMG::

17 comments:

  1. lumrah alam kann.
    yeah the way you act,the matured will be

    ReplyDelete
  2. sambunglah master!! insyaallah kalau awak kahwin nnt pun rezeki murah... =)

    ReplyDelete
  3. fariza: thanks byk2...urm..sedang dalam perhatian..hehe

    ReplyDelete
  4. azhan:wah kita sama..anak sulung

    amir:matured dah ke?

    edy:anak bongsu paling beruntung...

    ReplyDelete
  5. saya anak sulong dari dua dik beradik... :)

    ReplyDelete
  6. sekamar rindu: anak bongsu x dikira disini..haha

    ReplyDelete
  7. cara terbaik utk menanganinya adalah jgn pk dulu semua tu. blaja bg lps dulu. pom ni tak perlu riso sgt psl kawin.

    ReplyDelete
  8. thank you....blaja mmg kena habiskan...tp kalau abeskan sampai phd cane?haha

    ReplyDelete
  9. anak bongsu datang membantu! haha. smbg la master dulu sementara parents masih mampu nak bekerja. xlama pun. insyaAllah lepas tu akan lebih sng nak carik keje n bantu parents pulak :)

    ReplyDelete
  10. erm...tengs aien..memang nak sgt sambung master..btol jugak..2 tahun je kan..baik isi je borang dulu.

    ReplyDelete
  11. sy pun ank sulung, dr sek rendh sy dh diajar utk berjimat, klau mak bg wang saku rm1 guna sparuh smpan sparuh, smpai ke sek mnengah....msk u mak xmmpu nk tnggung, nsb baik ada elaun kerajaan KPM, tu pun 430 sbulan, kena byr laptop bulan 100, ada lg 300, pastu kena byr benda2 kecil kat dlm kmpus lg, baki bersih dalm 100 utk mkn mnum,spnjng tnggl kt kmpus ni x pernah lg mntak wan blajna dgn mak atau sedara, klau mrk bg sy ambl (Alhamdulillah) klau x diam je lar...mak selalu pesan sjak dr sek rndah lg ' mak xde hrta benda nk bg, cuma pelajran je...'kt2 tue slalu je bermain di benak fikiran...=)

    ReplyDelete